Bilim İnsanları Uyardı: Bir Sonraki Pandemi Şimdiye Kadarki En Ölümcül Hastalık Olabilir!
2 mins read

Bilim İnsanları Uyardı: Bir Sonraki Pandemi Şimdiye Kadarki En Ölümcül Hastalık Olabilir!

Bilim insanları bir sonraki pandeminin insanlık tarihi boyunca gerçekleşen en bulaşıcı ve ölümcül hastalık olabileceği konusunda uyarıyor. Detaylar için buyurun…?

Kaynak: https://www.dailymail.co.uk/health/ar…

Bilim insanları bir sonraki pandeminin insanlık tarihi boyunca gerçekleşen en bulaşıcı ve ölümcül hastalık olabileceği konusunda uyarıyor.

Paramiksovirüs ailesinde kabakulak, kızamık ve solunum yolu enfeksiyonları dahil 75’ten fazla virüs bulunuyor.

‘National Institute of Allergy and Infectious Diseases’ Ekim ayında bu grubu izlenmesi gereken pandemi patojenleri listesine ekledi.

Bu virüslerden biri olan Nipah virüsü, merkezi sinir sistemi ve hayati organları çevreleyen hücreleri düzenleyen reseptörleri enfekte edebilir.

Toronto Üniversitesi’nde yardımcı doçent olan Michael Norris yaptığı açıklamada, “Kızamık kadar bulaşıcı ve Nipah kadar ölümcül bir paramiksovirüsün ortaya çıktığını hayal edin.” dedi.

Icahn School of Medicine at Mount Sinai’de virolog olan Benhur Lee: “75 virüsten biriyle enfekte olan çoğu insan hayatta kalamaz, bu da tedaviler ve aşılar geliştirmeyi neredeyse imkansız kılar.”

Bilim insanları paramiksovirusleri bir asırdan fazla bir süredir bilseler de, virüslerin yeni türlere nasıl geçtiğini ve insanları enfekte etmek için uğradıkları mutasyonları hala anlayamadılar.

Örneğin, kabakulağın uzun süre sadece insanları ve bazı primatları enfekte ettiğine inanılıyordu ancak daha sonra yarasalar arasında da bazı vakalar bulundu.

2022 yılında yayımlanan, ‘Strengthening Australia’s Pandemic Preparedness’ isimli raporda paramiksoviruslere dikkat çekildi.

‘Virüsler, hayvanlardan insanlara korkutucu bir hızda geçiyor. Bilinen virüslerin yanı sıra, her yıl ortalama insanlarda iki yeni virüs ortaya çıkıyor.’

“Bu virüslerin birçoğu birden fazla kıtada yayılma potansiyeline sahip.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir